Lipidy
09.02.2013 22:41Lipidy alebo inak povedané "tuky" sú najbohatším zdrojom energie (1g= 38kJ). Najvýznamnejšie tuky sú estery vyšších mastných kyselín a glycerolu. Medzi hlavné funkcie tukov patrí: zdoj energie, stavebná funkcia, metabolická, izolačná, zásobná a ochranná funkcia. Ďalej sú rozpúšťadlom pre vitamíny A, D, E, K
Tuky môžeme rozdeliť na živočísne a rastlinné. Medzi živočíšne tuky patria nasýtené mastné kyseliny (slanina, mäso, syry), ktoré spôsobujú arteriosklerózu tepien. Medzi rastlinné tuky patria nenasýtené mastné kyseliny (olej, margarín, ovocie a zelenina).
Veľmi dôležitú úlohu v strave ľudí a obzvlášť športovcov hrajú omega 3 a 6 mastné kyseliny. ( ľanové semiačká, vlašské orechy, orechy makadamia, pečené alebo varené sójové bôby, sójové výhonky, rôzne druhy fazulí, burské oriešky, olivy, špenát, žerucha siata, ovsené a pšeničné klíčky, jahňacie a bravčové mäso..)